Data naar de VS? 300.000 euro boete!
Alleen een wetsverandering kan Amerikaanse bedrijven nog redden.
En ja hoor, de eerste klap wordt al uitgedeeld in de nasleep van het ongeldig verklaren van Safe Harbor, het akkoord tussen de EU en VS om ongelimiteerd data te verzenden naar servers in de Verenigde Staten. De Duitsers dreigen eenieder met 300.000 euro boete
De belangrijke Duitse databeschermer in deelstaat Sleeswijk-Holstein heeft bedrijven gemaand te stoppen met het versturen en opslaan van data naar en op Amerikaanse servers. De boetes per geval kunnen oplopen tot 300.000 euro. Het dreigement komt nadat het Europese Hof heeft bepaald dat de Safe Harbor-overeenkomst tussen de EU en de VS ongeldig is.
“Zolang de Amerikanen hun wetten niet veranderen, is het illegaal om data te transfereren naar de Verenigde Staten”, zegt de Duitse variant van ons College Bescherming Persoonsgegevens (dat overigens nog ijzig stil in in deze materie). De verklaring van de Duitsers is via de link hierboven te lezen en is opgepikt door The Register.
Zonder wetsverandering is alles illegaal
De ULD, zoals de privacybewaker heet, zegt dat onder de huidige omstandigheden geen enkele ontsnappingspoging van Amerikaanse bedrijven legaal is. “Alleen een nieuwe overeenkomst tussen de EU en de VS, of een verandering van de Amerikaanse wetten, zou datatransfer tussen beide weer kunnen toestaan. Aangezien in beide gevallen niets op de korte of middellange termijn staat te gebeuren, blijft datatransfer illegaal”, oordeelt ULD.
Bron: Webwereld